Maximaal 13% van de werkloosheid hangt samen met een mismatch volgens het CBP (2014). Dat wil zeggen dat de arbeidsvraag en het arbeidsaanbod niet genoeg op elkaar aansluiten.

Het gaat naar mijn idee dan niet alleen om het verschil tussen het aantal openstaande technische vacatures of de vraag naar “handjes” en het aanbod van mensen die meer de administratieve ondersteuning bieden. Nee, ondanks de grote hoeveelheid werkzoekenden, die al dan niet noodgedwongen thuis zitten, is het sowieso een uitdaging om de juiste kandidaat voor een vacature te vinden. Natuurlijk wil elke werkgever die betrokken, gemotiveerde, loyale, gezellige, vakkundige en flexibele medewerker. Oké, ietsje “minder” mag ook. Maar staan die dan met bosjes voor de deur als je aangeeft dat je op zoek bent? Ik durf te stellen dat dit niet het geval is.

Bij de zoektocht naar de juiste kandidaat kijk je onder andere naar de CV, het LinkedIn profiel, de referenties en de sollicitatiebrief. En dan komt het; je zoekt naar de ‘klik’! Je wilt die ‘unieke’ kandidaat, iemand die past bij het bedrijf. Iemand die de missie en visie van het bedrijf deelt en waarbij je de klik voelt tijdens het gesprek. En als je die klik dan hebt….kan het toch nog mis gaan.

Tijdens een procedure was er in het voortraject helder over de arbeidsvoorwaarden gecommuniceerd. Feitelijk waren die mede bepalend in de voorselectie. Tijdens de gesprekken gingen wij meer op de functie zelf in en zochten we naar ‘de klik’ met de kandidaat. En ja, het lukte, we vonden de juiste kandidaat. Alleen net toen we dachten dat het rond was bleken we toch een onoverbrugbaar verschil in de arbeidsvoorwaarden te hebben. Voorwaarden die als een ‘duveltje uit de doos’ door de kandidaat naar voren werden gebracht. Tja, daar zaten we dan met onze ‘klik’. Dankzij een dosis West-Friese nuchterheid en een onvermoeibare dosis optimisme ging de zoektocht door en vonden wij toch de juiste kandidaat.

Waar moet je je nu door laten leiden? Is er een juiste manier voor het werven van personeel? Er is naar mijn idee niet één manier omdat elk bedrijf, elke vacature, elk mens iets bijzonders heeft. Het gaat niet om het zo snel mogelijk aanbieden van een x aantal kandidaten. Het gaat erom dat je ook ‘nee’ durft te zeggen op de vraag of je een geschikte kandidaat hebt. Laat tijdsdruk geen leidende factor worden, net zo min als lastige procedures wanneer wel direct de juiste kandidaat voor de deur staat.

Het lijken naalden in de hooiberg te zijn als je zoekt. Toch zijn deze kandidaten er wel! Fantastisch om te zien als de ogen gaan stralen als iemand begint te praten over zijn/haar werkzaamheden, op het puntje van de stoel zit en vanuit zichzelf vraagt of er behalve de informatie op de website alvast nog meer informatie gegeven kan worden.

Tot slot, als je dan iemand aanneemt zorg dan voor een goed contract dat voldoet aan de nieuwe wet- en regelgeving. Even ‘knippen-plakken’ van een vorig contract kan niet meer. Teveel nieuwe regels, overgangsregelingen door cao-afspraken, et cetera, maken dat de kans op een fout je geld gaat kosten. Inderdaad…………ik kan je helpen die kosten te voorkomen.

Wil je meer weten of wil je eens samen sparren over dit onderwerp? Neem dan contact met mij op via info@boersenhradvies.nl.